Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Τάρτα Λεμόνι

1.

2.

3.

4.

Υ Λ Ι Κ Α

Ζύμη

100γρ. ζάχαρη άχνη
200γρ. βούτυρο (από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια)
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ λίγο ακόμα για το πλάσιμο)
1 αυγό
50γρ. αμύγδαλα (αλεσμένα στο μούλτι )

Κρέμα Λεμόνι

350γρ. γάλα πλήρες
150γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
ξύσμα από ένα λεμόνι
80γρ. ζάχαρη
40γρ. κορν φλάουρ
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
30γρ. φρέσκος χυμός λεμόνι

Για το ψήσιμο

1 κρόκος αυγού
3 κ.σ. γάλα
αμύγδαλο φιλέ


T Ρ Ο Π Ο Σ  
Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η Σ

Ζύμη 
 Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη ,στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το αμύγδαλο. Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Κρέμα Λεμόνι
 Ρίχνουμε το γάλα,την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
 Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ, με τον αυγοδάρτη, τη ζάχαρη ,το κορν φλάουρ, το ολόκληρο αυγό και τους 3 κρόκους.
 Προτού πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε ώστε τα δύο μείγματα που πρόκειται να ενωθούν να έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία.
 Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε απ' τη φωτιά.
Αδειάζουμε την κρέμα σε καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της ώστε να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.  τουλάχιστον 2 ώρες.
 Αφού έχει κρυώσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.

Τάρτα και Ψήσιμο
 Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα σ' ένα μπολ.
 Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Με τα 3/4 της ζύμης ανοίγουμε λεπτό  φύλο (βλ. φωτογρ. 1)
το μεταφέρουμε σε ταρτιέρα και στρώνουμε καλά στις γωνίες και στα τοιχώματα.
 Γεμίζουμε με την κρέμα. (βλ. φωτογρ. 2)
 Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε ένα δεύτερο λεπτό φύλο με το οποίο σκεπάζουμε την τάρτα.
 Πιέζουμε το φύλο περιφερειακά, ώστε να κολλήσει με το κάτω, στα σημεία που ενώνονται.
 Αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας με το μείγμα του κρόκου-γάλακτος και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ. (βλ.φωτογρ. 3)
 Ψήνουμε την τάρτα στους 170 βαθμούς C για περίπου 45' . (βλ φωτογρ.4 )
 Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεφορμάρουμε.

* Εναλλακτικά , αντί για μια τάρτα, μπορούν να γίνουν 6 μικρότερες των 10-11εκ.
* Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη για 1 μήνα. )





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου